Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Oι έννοιες και οι αλήθειες

Συζητήσεις, μονόλογοι, βιβλία. Όλα για τις έννοιες. Πόσες φορές έχουμε έρθει σε ρήξη γι΄ αυτές; Πόσες φορές διαφωνήσαμε, φωνάξαμε, για να υπερασπιστούμε ή να κατηγορήσουμε μια έννοια; Άλλες τις εκφέρουμε με τέτοιο πάθος διότι είναι για εμάς σύμβολα ιερά, ενώ άλλες με τέτοια απέχθεια σαν να είναι η χειρότερη βρισιά. Σοσιαλισμός, φιλελευθερισμός, ελευθερία, ισότητα, έννοιες ρευστές , ασμίλευτες, πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες. Αυτή η ρευστότητα είναι όμως που καθιστά τις λέξεις αυτές τόσο σπουδαίες
Διότι οι έννοιες δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι εικόνες που προκαλεί και φέρνει στον νου ο ήχος τους. Και οι σπουδαιότερες έννοιες είναι αυτές που δημιουργούν τις περισσότερες εικόνες.
Μιλάμε για την Αριστερά. Μα όταν ακούμε αριστερά , άλλοι αναπολούν έναν πεπερασμένο κομμουνισμό, άλλοι μια χρυσή εποχή, άλλοι αποζητούν μια μαρξιστική κοινωνία, ορισμένοι οραματίζονται ένα μέλλον ισότητας και δικαιοσύνης, ενώ άλλοι ένα παρόν απογοήτευσης. Κάποιοι θα βρίσουν, άλλοι θα κραυγάσουν. Μα τι είναι αυτό που προκαλεί σε σένα ο ήχος της πλέον ρευστής αυτής έννοιας; Μια επιθυμία για πάλη και επανάσταση, μια διαρκή μάχη για βαθμιαίες διεκδικήσεις, φόβο, θαυμασμό, αμηχανία;
Είσαι ένας πλάστης και η λέξη είναι ένας ρευστός πηλός. Θα σχηματοποιήσεις και θα αποκρυσταλλώσεις την μορφή του εννοιολογικού αυτού πηλού, όταν καταφέρεις να ορίσεις συγκεκριμένα την εικόνα που θέλεις να βλέπεις όταν ακούς αριστερά. Και κυρίως όταν ορίσεις ποια εικόνα της Αριστεράς θέλουν να βλέπουν οι μέλλουσες γενιές.
Θα σου περιγράψω πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την Αριστερά μας. Τι σχήμα έχουμε δώσει εμείς στον πηλό μας. Για εμάς είναι ένας πόλος μάχης για την κοινωνική πρόοδο και βελτίωση, τον πόλο όπου μπορούν να συστρατευθούν οι δυνάμεις που διεκδικούν ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, την ριζοσπαστικοποίηση του νου, την δικαιοσύνη και την ανεκτικότητα. Άλλοι στην θέση της λέξης αριστερά βάζουν την λέξη Δεξιά. Είναι οι αφηγήσεις, τα γεγονότα με τα οποία σχηματοποιούμε την λέξη.
Η ……….. επιδιώκει, μοχθεί για ένα αύριο καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο. Όποια λέξη και αν βάζεις στο κενό, αν ενστερνίζεσαι το δεύτερο σκέλος της πρότασης, σε καλούμε να συστρατευθείς μαζί μας ώστε από κοινού να το διεκδικήσουμε.

ΠΑΣΠ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
 πηγή:http://pasppolitikou.wordpress.com/ 
(ΠΑΣΠ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου