Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΝΩΣΤΗ ΔΕΞΙΑ


            Μια κοινωνία θα μπορούσαμε να πούμε πως χαρακτηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, απ’ τον τρόπο που συμπεριφέρεται η νεολαία της. Πόσο μάλιστα όταν στη σημερινή εποχή και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας. Η νεολαία, είναι αυτή που πρέπει να διδαχθεί από τα γεγονότα του παρελθόντος και μην επαναλάβει τα ίδια επικίνδυνα, και σε πολλές περιπτώσεις μοιραία, λάθη.
            Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της νεολαίας είναι βυθισμένο σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και ξεπερασμένες λογικές και τείνει να κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη με τις προηγούμενες γενιές, τα οποία λάθη ήταν καταστροφικά για το σύνολο των ανθρώπων.  
            Η γενική συνέλευση του τμήματος της Νομικής Κομοτηνής στις 18/10, είναι μια επιβεβαίωση πως πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το μέλλον δυσοίωνο. Στη συγκεκριμένη συνέλευση, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Η προσπάθεια φίμωσης της πλειοψηφίας των φοιτητών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όλοι μας, όπου και αν ανήκουμε, πρέπει να σεβόμαστε την άποψη και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αν βέβαια θέλουμε να ξεφύγουμε από τον πυθμένα της κοινωνικής εξαθλίωσης. Και όταν η νεολαία, η βάση κάθε κοινωνίας, συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο τότε η ελπίδα για κάτι καλύτερο δείχνει να σβήνει.
            Τα γεγονότα αυτά είναι απλώς το επιστέγασμα των ενεργειών, μιας κατά τα άλλα ‘’δημοκρατικής’’ παράταξης, που στην προσπάθεια της να μείνει ζωντανή, αναβιώνει φαινόμενα παρακράτους. Ένα παρακράτος που δεν απέχει πολύ από την ιδεολογία της, καθώς είναι γνωστές αυτού του είδους οι κινήσεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Άλλωστε, οι περισσότεροι δεν ξεχνούν τις τακτικές ορισμένων ανθρώπων, που κάτω απ’ τον πολιτικό μανδύα της δεξιάς ενήργησαν κατά του ελληνικού λαού. Φαινόμενα παρακράτους, βίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζονται από την παράταξη της Ν.Δ, τη Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ. Πολλές φορές κατά το παρελθόν το φοιτητικό κίνημα είχε να αντιμετωπίσει τους τραμπούκους που η δεξιά έβαζε στα πανεπιστήμια, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταστρέψει το φοιτητικό κίνημα.
            Η συγκεκριμένη παράταξη μέσα σε ένα γενικότερο παραλήρημα, έχει ταχθεί κατά της βίας απ’ όπου και αν προέρχεται. Οι πράξεις της όμως και οι λογικές της δείχνουν εντελώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κεκαλυμμένη ακροδεξιά στα πανεπιστήμια. Μια ακροδεξιά που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες, τις ανάγκες και τον φόβο μιας κοινωνίας που δείχνει να παραπαίει. Μια ακροδεξιά που προσεγγίζει τους πάντες όχι με βάση την επίδειξη του πολιτικού της υπόβαθρου, ένα ζήτημα βέβαια που δεν τους συμφέρει,  αλλά με βάση την προσωρινή διασκέδαση των φοιτητών. Και αν βγάλεις όλα αυτά παρουσιάζεται το πραγματικό πρόσωπο της ακροδεξιάς που με λογικές παρακράτους και φίμωσης, διατηρείται στο προσκήνιο.
            Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η συγκεκριμένη ‘’γνωστή’’ δεξιά, πρέπει να τοποθετηθεί εκεί που ανήκει. Στο παρελθόν. Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τον δρόμο, ώστε φαινόμενα σαν της Γ.Σ της Νομικής Κομοτηνής να μην ξανασυμβούν. Η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία και όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον. Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε αν θέλουμε να υπάρξει ένα υγιές αύριο, χωρίς τραμπούκους και με τη δυνατότητα να μπορεί ο καθένας να εκφράσει την άποψη του χωρίς να φοβάται. Γιατί αυτό ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο όπλο της δεξιάς. Ο φόβος…

            Υ.Γ.:  Κάποιο ισχυρίστηκαν ότι είναι διαφορετικοί από τους ομοίους τους και καταδίκασαν την βία από όπου κι αν προέρχεται . Άραγε αυτήν τη φορά θα την καταγγείλουν ; Άραγε αυτήν τη φορά θα βγάλουν έντυπο υλικό λέγοντας πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα ή θα βάλλουν κάποιον ακροδεξιό υπερασπιστή του νόμου (Μιχάλη Αρβανίτη μετέπειτα βουλευτή Χ.Α. ) να υπερασπιστεί την δικιά τους έκδοση του «νόμος και τάξη» , όπως έπραξαν πριν από μερικά χρόνια σε ένα σχολείο της Πάτραςκάτω από την κάλυψη , του μανδύα  της πρωτοπόρας νεολαίας ;

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Αύριο στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής.

Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

           
Η κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, είναι κάτι που δυστυχώς, έχει επηρεάσει κατά πολύ τον τομέα της παιδείας. Ο ρόλος των φοιτητών, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, είναι καθοριστικός όσον αφορά τη πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Η συμμετοχή ή απάθεια είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των πραγμάτων. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να βγούμε και πάλι μπροστά. Η παιδεία, δείχνει εγκλωβισμένη ανάμεσά σε τεχνοκρατικές αντιλήψεις οικονομικού περιεχομένου και στα φυσικά αδιέξοδα που γεννά η κρίση. Η δημοκρατία όμως, και κατ’ επέκταση η πολιτική μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πως λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσεις.
            Η πόλη της Κομοτηνής, είναι μία από τις πόλεις ανά την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στις σχολές και στους φοιτητές για την επιβίωση της. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Οι σχολές όμως σιγά-σιγά μαραζώνουν, υποβαθμίζονται και δείχνουν να πρέπει αναγκαστικά να συμβαδίσουν με την ‘’εκσυγχρόνιση΄΄ της παιδείας και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρατηρείται συνεχώς έλλειψη σε βασικά πράγματα για την έστω ‘’αξιοπρεπή’’ λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως η έλλειψη στις υλικοτεχνικές δομές, αλλά και στο δυναμικό των καθηγητών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Μάρτιο του 2013, ήρθε το Σχέδιο Αθηνά το οποίο είχε στα πλάνα του τις συγχωνεύσεις ορισμένων σχολών και τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων της Κομοτηνής. Βέβαια τα κριτήρια για την συγχώνευση των σχολών ήταν περισσότερο οικονομικά παρά ακαδημαϊκά. Σαν Π.Α.Σ.Π είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης της παιδείας, όχι με οικονομικά κριτήρια, αλλά με βάση την ακαδημαϊκότητα και το συμφέρον των φοιτητών.
Το τμήμα των Πολιτικών Επιστημών, ήταν απ’ τα πρώτα που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Αθηνά. Στην αρχή το τμήμα μας θα συγχωνευόταν με το τμήμα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (Δ.Ο.Σ.Α), αλλά εν τέλει συγχωνεύτηκε με το τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ομολογουμένως την έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των φοιτητών, καθώς είδαμε την κατάργηση του προγράμματος σπουδών και την δημιουργία ενός νέου στα μέτρα της Κοινωνικής Διοίκησης, την κατάργηση των κατευθύνσεων και την οριστική αλλαγή του τμήματος που επιλέξαμε.
Βέβαια, παρατηρήσαμε, κατά έναν παράξενο τρόπο, ένα άτυπο παιχνίδι συμφερόντων ανάμεσά στους καθηγητές του τμήματος και των πρυτανικών αρχών. Είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση της πρυτανείας πως τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7 του Οκτώβρη, αλλά με εντολή της Προέδρου του τμήματος η σχολή άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των μαθημάτων, λόγω αδυναμίας των διδασκόντων, και την άσκοπη προσέλευση των φοιτητών μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως η νέα σχολή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φοιτητών και των δύο κατηργημένων τμημάτων και πως στερείται πραγματικής οργάνωσης.
Όσες συναντήσεις και αν έγιναν έδειξαν απλά πως όσον αφορά τη σχολή και το μέλλον της, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Η πίεση βέβαια από την πλευρά μας θα συνεχιστεί αδιάκοπα, διεκδικώντας έτσι τα δικαιώματα μας και συνεχίζοντας μία προσπάθεια από τη περσινή χρονιά.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των φοιτητών στη προσπάθεια να υπερασπιστούμε την επιλογή που κάναμε πριν κάποια χρόνια. Η γενιά μας πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει αυτά που κάποιοι προσπαθούν να τις πάρουν με κάθε τρόπο. Είναι ένας δύσκολος αγώνας και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Υ.Γ. ορισμένοι δείχνουν, έστω και καθυστερημένα, να έχουν ξυπνήσει από έναν κατ’ επιλογή τους λήθαργο και προσπαθούν να επιβάλλουν τις πρακτικές τους. Ας αναλογιστούν όμως το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και να μην ξεχνούν την περσινή τους απάθεια. Εμείς δεν ξεχνάμε.




Π.Α.Σ.Π ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

46 χρόνια μετά το μήνυμα είναι ακόμα επίκαιρο

απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Δ. Καλτσώνη, Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση, (Αθήνα, εκδ. Τόπος, 2012).

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με γιγάντιες προκλήσεις. Είναι στις μέρες μας επίκαιρες και δόκιμες οι επαναστατικές ιδέες του Γκεβάρα; Ποια πρέπει να είναι η θέση των απόκληρων, των "χωρίς φωνή", των εκατομμυρίων εργατών, αγροτών, επιστημόνων, ανέργων;
Το ηθικό του παράδειγμα, στενά, διαλεκτικά δεμένο με τις αντιλήψεις του για το κράτος και την επανάσταση δίνει, ίσως, την πιο σύντομη και ξεκάθαρη απάντηση σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα. Απευθυνόμενος στα παιδιά του όταν αναχωρούσε έγραφε: «αν κάποτε χρειαστεί να διαβάσετε αυτό το γράμμα, θα είναι γιατί εγώ δεν θα βρίσκομαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δε θα με θυμάστε και οι πιο μικροί δεν θα θυμούνται τίποτε. Ο πατέρας σας υπήρξε ένας άνθρωπος που δρούσε όπως σκεφτόταν και, σίγουρα, υπήρξε συνεπής με τις πεποιθήσεις του… Πάνω απ’ όλα, να είστε πάντα ικανοί να νιώθετε βαθιά μέσα σας οποιαδήποτε αδικία διαπράττεται ενάντια σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου… Για πάντοτε, παιδάκια. Ακόμη ελπίζω να σας δω. Ένα τεράστιο φιλί και ένα αγκάλιασμα από τον μπαμπά"(1).
Εκφράζοντας την εκτίμηση που έτρεφαν για τον Γκεβάρα, όχι μόνο οι επαναστάτες αλλά ένα πολύ ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο(2), ο Φ. Κάστρο σημείωνε με έμφαση λίγες μέρες μετά το θάνατό του: "Αν θέλουμε να πούμε πώς θα θέλαμε να είναι οι επαναστάτες μαχητές μας, τα μέλη μας, οι άνθρωποί μας, πρέπει να πούμε δίχως κανένα δισταγμό: να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλουμε να περιγράψουμε πως θα θέλαμε να είναι οι άνθρωποι των μελλοντικών γενιών, πρέπει να πούμε: να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλουμε να πούμε πως θα επιθυμούσαμε να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά μας, πρέπει να πούμε δίχως δισταγμό: να διαπαιδαγωγηθούν στο πνεύμα του Τσε! Αν θέλουμε ένα πρότυπο ανθρώπου, ένα πρότυπο ανθρώπου που δεν ανήκει σε αυτούς τους καιρούς, αλλά στο μέλλον, τότε, από τα βάθη της καρδιάς μου λέω ότι αυτό το πρότυπο δίχως κηλίδα στη συμπεριφορά του, στη στάση του, στη δράση του, αυτό το πρότυπο είναι ο Τσε!"(3).
Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης είναι λοιπόν ένα χειροπιαστό γεγονός. Με την έννοια αυτή η ανάγκη του λαϊκού αγώνα και της επανάστασης που οραματιζόταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι απολύτως επίκαιρη.
Η σκέψη του και η δράση του αποτελούν πολύτιμους βοηθούς στις σημερινές αναζητήσεις των λαών. Το σημαντικότερο όλων είναι το ηθικό του πρότυπο. Αλλά και οι ιδεολογικοί και πολιτικοί του προβληματισμοί είναι πολύ χρήσιμοι όχι με την έννοια της μηχανιστικής μεταφοράς των αντιλήψεών του όσο με την έννοια της μεθοδολογίας του.
Ο Τσε αξιοποίησε τη μαρξιστική λενινιστική θεωρία, το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό, για να αναλύσει την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και ως οδηγό για δράση. Παράλληλα, επιχείρησε, με βάση τη θεωρία αυτή, να επεξεργαστεί παραπέρα μια σειρά κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Σημασία δεν έχει τόσο αν τα πορίσματά του μας βρίσκουν πάντοτε σύμφωνους. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο, ούτε πρόσωπο, ούτε συλλογικός φορέας. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι μάλλον μεταφυσική και όχι διαλεκτική – υλιστική. Κριτήριο κάθε άποψης που διατυπώνεται είναι η ιστορική πραγματικότητα η οποία έρχεται να την επιβεβαιώσει ή να την διαψεύσει, συχνά μετά από πολλές δεκαετίες. O ίδιος ο Γκεβάρα αναδείκνυε με το έργο του και τη ζωή του τη βαθιά επιστημονική, απελευθερωτική και ανθρωπιστική ουσία του μαρξισμού.
Τι είδους όμως κοινωνική και πολιτική οργάνωση μπορεί και πρέπει να αντικαταστήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα; Η απάντηση του Τσε, συντασσόμενου με τους θεμελιωτές του μαρξισμού, ήταν κατηγορηματική: ο σοσιαλισμός ως πρώτο στάδιο του κομμουνισμού.
Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί με βάση την ιστορική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών. Στην αμφισβήτηση αυτής της αμφισβήτησης μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η σκέψη του Γκεβάρα, χωρίς βέβαια να καταφύγει κανείς σε απολυτότητες και μεταφυσική εξιδανίκευση των αναλύσεών του. 
Η εμπειρία των σοσιαλιστικών κρατών του 20ού αιώνα έδειξε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μπορεί κατά βάση να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες, μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα στα ύψη αυξάνοντας τον κοινωνικό πλούτο και κατανέμοντάς τον δίκαια. Για όλα αυτά υπάρχουν οι αδιάψευστες αποδείξεις των πρώτων τουλάχιστον χρόνων οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματά τους είναι γνωστά(4).
Ωστόσο, σήμερα πια δεν συγχωρείται καμιά αντιμαρξιστική, εξωραϊστική ανάλυση. Ο Τσε με την οξυδέρκεια και την ειλικρίνεια που τον διέκρινε, είχε ήδη εντοπίσει πολλά από τα σοβαρά προβλήματα και τις παρεκκλίσεις των σοσιαλιστικών κρατών. Δεν είχε τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένες απαντήσεις. Θα ήταν άλλωστε αντιιστορικό και παράλογο να απαιτούσε κανείς κάτι τέτοιο. Έθεσε όμως καίρια, κομβικά ζητήματα.
Αν η σοσιαλιστική κοινωνία είναι η μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που απειλεί την ανθρωπότητα και το φυσικό περιβάλλον, πώς θα διασφαλιστεί ότι η εργατική εξουσία δεν θα εκφυλιστεί, όπως συνέβη δίχως αμφιβολία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες;
Η απάντηση στα καίρια αυτά ερωτήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση του οράματος μιας άλλης, δίκαιης κοινωνίας που θα αντικαταστήσει το γερασμένο και επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα. Η μελέτη των απόψεων του Γκεβάρα στα θέματα αυτά παρέχει πλούσιους προβληματισμούς, ανοίγει δρόμους.
Πρώτο, είναι βέβαιο ότι η ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα. Η πορεία της ανθρωπότητας πρέπει να είναι μια διαρκής προσπάθεια υπέρβασης της αποξένωσης του ανθρώπου από το προϊόν της εργασίας του, από την εξουσία, από τον άλλο άνθρωπο. Τούτο σημαίνει ότι η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας είναι μια συνεχής, επίπονη, δύσκολη και με πισωγυρίσματα προσπάθεια ώστε ο κάθε άνθρωπος να γίνεται ολοένα και περισσότερο, ολοένα και πιο ουσιαστικά αποφασιστικός συμμέτοχος σε όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αποφάσεις.
Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η ηγεσία του εργατικού κράτους δεν θα αυτονομηθεί και αποσπαστεί από το λαό, δεν θα αρχίσει να χάνει τα ταξικά της χαρακτηριστικά και δεν θα εκφυλίζεται. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής από το εργατικό κράτος θα μετατρέπεται, ολοένα και περισσότερο, σε πραγματική κοινωνικοποίηση και ότι το σοσιαλιστικό κράτος επίσης θα κοινωνικοποιείται με την έννοια ότι θα τείνει να εξαλειφθεί ο διαχωρισμός κυβερνώντων και κυβερνωμένων, πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Η ιστορική εμπειρία έδειξε πως, αν δεν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, θα ακολουθηθεί η αντίστροφη: η αυτονόμηση της θέσης των διαχειριστών των κρατικών υποθέσεων, η σταδιακή απομάκρυνσή τους από το λαό, η εδραίωση μιας προνομιούχας κοινωνικής θέσης, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και, τελικά, η ανατροπή της διαδικασίας κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και η επιστροφή στον καπιταλισμό.
Στο σημείο ακριβώς αυτό υπήρξε η πολυτιμότερη παρακαταθήκη του Τσε. Έδειξε, όχι μόνο με τη θεωρία αλλά και με την πράξη, ότι οι επαναστάτες, τα μέλη και στελέχη του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης πρέπει να διακρίνονται για την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία τους, να μην απολαμβάνουν κανένα απολύτως υλικό ή άλλο προνόμιο, να είναι πάντοτε δεκτικά στην κριτική και να βρίσκονται κάτω από τον πιο αυστηρό έλεγχο εκ μέρους του λαού. Έξω από όλα αυτά παραμονεύει η αυταρέσκεια, η αλαζονεία, η αποκοπή από τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων, η γραφειοκρατία, η υποκρισία, ο βερμπαλισμός, η συνειδητή ή ασυνείδητη απομάκρυνση από την επαναστατική ιδεολογία του μαρξισμού λενινισμού και, τέλος, ο εκφυλισμός του επαναστατικού κόμματος και του σοσιαλιστικού εγχειρήματος.
Σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς, στη μεγάλη αέναη προσπάθεια για την απελευθέρωση του ανθρώπου, η συμβολή του Τσε είναι ανεκτίμητη. Το μήνυμά του "έχει ιστορικούς αντίλαλους"(5).
πηγή :news247.gr
Εμείς απλά θα αναφέρουμε μια φράση του Τσε που αντικατοπτρίζει την άποψη μας .... Κι αν μας πουν ότι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί, ότι είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές, ότι σκεφτόμαστε το αδύνατο, εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε «ναι, είμαστε»