Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

           
Η κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, είναι κάτι που δυστυχώς, έχει επηρεάσει κατά πολύ τον τομέα της παιδείας. Ο ρόλος των φοιτητών, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, είναι καθοριστικός όσον αφορά τη πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Η συμμετοχή ή απάθεια είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των πραγμάτων. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να βγούμε και πάλι μπροστά. Η παιδεία, δείχνει εγκλωβισμένη ανάμεσά σε τεχνοκρατικές αντιλήψεις οικονομικού περιεχομένου και στα φυσικά αδιέξοδα που γεννά η κρίση. Η δημοκρατία όμως, και κατ’ επέκταση η πολιτική μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πως λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσεις.
            Η πόλη της Κομοτηνής, είναι μία από τις πόλεις ανά την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στις σχολές και στους φοιτητές για την επιβίωση της. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Οι σχολές όμως σιγά-σιγά μαραζώνουν, υποβαθμίζονται και δείχνουν να πρέπει αναγκαστικά να συμβαδίσουν με την ‘’εκσυγχρόνιση΄΄ της παιδείας και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρατηρείται συνεχώς έλλειψη σε βασικά πράγματα για την έστω ‘’αξιοπρεπή’’ λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως η έλλειψη στις υλικοτεχνικές δομές, αλλά και στο δυναμικό των καθηγητών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Μάρτιο του 2013, ήρθε το Σχέδιο Αθηνά το οποίο είχε στα πλάνα του τις συγχωνεύσεις ορισμένων σχολών και τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων της Κομοτηνής. Βέβαια τα κριτήρια για την συγχώνευση των σχολών ήταν περισσότερο οικονομικά παρά ακαδημαϊκά. Σαν Π.Α.Σ.Π είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης της παιδείας, όχι με οικονομικά κριτήρια, αλλά με βάση την ακαδημαϊκότητα και το συμφέρον των φοιτητών.
Το τμήμα των Πολιτικών Επιστημών, ήταν απ’ τα πρώτα που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Αθηνά. Στην αρχή το τμήμα μας θα συγχωνευόταν με το τμήμα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (Δ.Ο.Σ.Α), αλλά εν τέλει συγχωνεύτηκε με το τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ομολογουμένως την έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των φοιτητών, καθώς είδαμε την κατάργηση του προγράμματος σπουδών και την δημιουργία ενός νέου στα μέτρα της Κοινωνικής Διοίκησης, την κατάργηση των κατευθύνσεων και την οριστική αλλαγή του τμήματος που επιλέξαμε.
Βέβαια, παρατηρήσαμε, κατά έναν παράξενο τρόπο, ένα άτυπο παιχνίδι συμφερόντων ανάμεσά στους καθηγητές του τμήματος και των πρυτανικών αρχών. Είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση της πρυτανείας πως τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7 του Οκτώβρη, αλλά με εντολή της Προέδρου του τμήματος η σχολή άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των μαθημάτων, λόγω αδυναμίας των διδασκόντων, και την άσκοπη προσέλευση των φοιτητών μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως η νέα σχολή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φοιτητών και των δύο κατηργημένων τμημάτων και πως στερείται πραγματικής οργάνωσης.
Όσες συναντήσεις και αν έγιναν έδειξαν απλά πως όσον αφορά τη σχολή και το μέλλον της, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Η πίεση βέβαια από την πλευρά μας θα συνεχιστεί αδιάκοπα, διεκδικώντας έτσι τα δικαιώματα μας και συνεχίζοντας μία προσπάθεια από τη περσινή χρονιά.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των φοιτητών στη προσπάθεια να υπερασπιστούμε την επιλογή που κάναμε πριν κάποια χρόνια. Η γενιά μας πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει αυτά που κάποιοι προσπαθούν να τις πάρουν με κάθε τρόπο. Είναι ένας δύσκολος αγώνας και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Υ.Γ. ορισμένοι δείχνουν, έστω και καθυστερημένα, να έχουν ξυπνήσει από έναν κατ’ επιλογή τους λήθαργο και προσπαθούν να επιβάλλουν τις πρακτικές τους. Ας αναλογιστούν όμως το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και να μην ξεχνούν την περσινή τους απάθεια. Εμείς δεν ξεχνάμε.




Π.Α.Σ.Π ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου